Pyöräilykypärä

Turvavyön lisäksi toinen erittäin tärkeä turvaväline liikenteessä on pyöräilykypärä. Valitettavasti tämä on myös turvaväline, jonka käyttöä laiminlyödään aivan liian usein! Tutkimukset osoittavat, että pyöräilykypärää käyttämällä kuolemanriski vähenee reilut 70% onnettomuustilanteessa. Samalla pää- sekä aivovammojen riski pienenee reilut 60% – lähes 90%. Pyöräilyonnettomuuksia tapahtuu valitettavan usein, joten kypärän käyttö on ihan ehdotonta turvallisuuden parantamiseksi. Päävamma voi syntyä jo sellaisessa tilanteessa, jossa pyöräilijä kaatuu eikä se edellytä välttämättä törmäämistä toiseen tienkäyttäjään. Pyöräilyn turvallisuuden lisäämiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös pyöräilijoiden käyttäytymiseen liikenteessä!

Miten valitset sopivan kypärän?

Kypärän valintaan tulee kiinnittää erityishuomiota, jotta se suojelee päätäsi mahdollisimman hyvin. Pyöräilykypärän tulee olla oikean kokoinen sekä sen tulee istua hyvin pyöräilijän päähän. Kypärän tulee tuntua mukavalta sekä sopivalta! Valitse kypärä oman pääsi mukaan.
Kypärän kirkas väri parantaa näkyvyyttäsi liikenteessä, joten on suositeltavaa valita väriltään kirkas kypärä. Muistathan, että kypärän tulee istua hyvin erityisesti otsalta ja se tulee asettaa siten, että se suojelee otsaa. Otsaan kohdistuu nimittäin suurin osa iskuista polkupyöräonnettomuuksissa. Kypärä tulee kiinnittää huolellisesti, jotta se pysyy päässä myös onnettomuuden tapahtuessa. Kypärä tulee säätää sopivaksi sovituspannan tai sovituspalojen avulla ja hihnat tulee ohjata siten, että ne kulkevat korvien molemmilla puolilla. Lopuksi säädetään vielä leukahihna ja lukko.
Ota huomioon, että valitset kypärän, joka on hyväksytty sekä EN 1078 –standardin mukaan että se on CE-hyväksytty. CE-merkintä tarkoittaa sitä, että kyseinen kypärä on käynyt hyväksytysti läpi iskunvaimennustestin.

Kampanja

Myös pyöräilykypärän käytön hyödyistä olemme suunnitelleet tekevämme animaatiosarjan, jossa seikkailevat Tuuma ja Tiimi. Myös tässä animaatiosarjassa on kaksi vaihtoehtoista tapahtumaa, kuten animaatiosarjassa, joka kertoo turvavyön käytön hyödyistä. Nämä vaihtoehtoiset tapahtumat osoittavat miten suuri ero on samassa tilanteessa riippuen siitä, onko pyöräilijän päässä kypärä vai ei.

Animaatiosarjassa korostetaan myös sitä, että kypärä on ”cool”. Sarjassa Tuuma ja Tiimi ihailevat kaupassa toinen toistaaan ”coolimpia” kypäriä ja valitsevat niistä lopulta mieleisensä. Koulussa muut oppilaat ihailevat Tuuman ja Tiimin valitsemia kypäriä ja haluavat itselleen samanlaiset. Pian kaikilla koulun oppilailla on hienot pyöräilykypärät, jotka he ovat valinneet oman lempivärinsä ja –kuvionsa tai –hahmonsa mukaan. Toivomme tämän innostavan myös animaatiosarjan nähneitä lapsia käyttämään kypärää ja pitämään sitä jopa ”coolina”!

Kypärän käytön lisäksi animaatiosarjassa Tuuma ja Tiimi kertovat kuinka tärkeää on käyttää heijastimia. Sarjassa näytetään konkreettisesti millainen ero on pyöräilijän ja jalankulkijan näkyvyydessä hänen käyttäessään heijastinta tai liikkuessa ilman heijastimen tuomaa turvaa. Tuuman ja Tiimin tutkimusten tulokset ovat hämmästyttäviä!
Animaatiosarja toteutetaan yhdessä Kuopion muotoiluinstituutin opiskelijoiden kanssa ja sitä on tarkoituksena esittää valmistumisensa jälkeen kouluissa ympäri Suomen. Animaatiosarjojemme katselun jälkeen lasten kanssa varataan keskusteluaikaa, jonka aikana käydään läpi sarjan aiheuttamia ajatuksia. Kokemustemme mukaan lasten kanssa keskuteleminen on tehokas keino lisätä animaatiosarjan tehoa sekä kerrata sarjan tärkeimmät asiat. Ryhmässä käyty keskustelu yleensä vähentää esimerkiksi ennakkoluuloja kypärän käyttöä kohtaan. Olemme saaneet opettajilta viestiä, että pyöräilykypärän käyttöä pidetään joissakin koululuokissa ihan yleisesti ”lällyjen puuhana” ja tällaiseen asenteeseen haluamme ehdottomasti puuttua. Me pyrimme tekemään pyöräilykypärien käytöstä ”coolia”; on ”coolia” pitää huolta omasta sekä toisten turvallisuudesta ja sitäpaitsi pyöräilykypärä voi olla ulkonäöltään myös niin kiva, että siitä tulee osa ”coolia” pukeutumista.

Toivotamme kaikille turvallista liikkumista! Muistetaanhan käyttää turvavälineitä aina tiellä liikkuessamme liikuimmepa sitten mopolla, kävellen, polkupyörällä, autolla tai jollakin muulla välineellä! Ei otetaan turhaan turhia ja jopa hengenvaarallisia riskejä!